tisdag 17 december 2013

Världens godaste saffransbullar!

Idag var jag så sugen på saffransbullar, och eftersom vi skulle på julfest med min dotters klass ikväll så var det ju ett gyllene tillfälle att baka något gott till fikat! :)
Jag är lite lätt trött på de traditionella lussebullarna med russin, så googlade efter ett bra och annorlunda recept. Inte långt därefter hittade jag det ultimata receptet, av ingen mindre än Leila Lindholm! Hon och hennes recept är oftast helt fantastiska så jag gav det en chans!

Bullarna blev sååå saftiga och saffran tillsammans med kanel och kardemumma var en riktig fullträff! Ni måste prova!


Världens godaste saffransbullar
16-20 st

1 dl vispgrädde
4 dl mjölk
4 påsar saffran (jag använde 3)
100 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
½ tsk salt
2,5 dl kesella
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning;
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
½ msk kardemummakärnor

Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
½ dl strösocker
1 msk kardemummakärnor

Gör såhär;
1. Värm grädde, mjölk och saffran i en kastrull till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med degvätskan.

2. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt sedan smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under bakduk, i cirka 45 minuter.

3. Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor (här kom min kaffekvarn till användning då jag ogillar när kardemumman är för grovstött som den lätt blir i en mortel) till en krämig fyllning.

4. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Bred över smörkrämen och vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.

5. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor). Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt med stora pappersformar.

6. Sätt ugnen på 200 grader. Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.

7. Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvä
tt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.


Njut av en nybakad bulle till en kopp kaffe! Kärlek vid första tuggan, I assure you!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar