söndag 3 november 2013

Tårta med golf- häst- och nageltema

Ja, det var en salig blandning av teman på den här tårtan! Kims kusin skulle fira sin födelsedag ihop med sina svärföräldrar och ville gärna ha någon lite mer personlig tårta. Svärföräldrarna gillade golf medan hon själv ägnar sig mest åt nagelmålning och hästar. Så, jag pillade ihop en hästtjej med målade naglar, sittande på en golfbana. ;)

Tårtan består av chokladbottnar fyllda med hallonsylt och vaniljkräm. Täckt och dekorerad med hemgjord sockerpasta. Jag lovade kusinen att lägga upp recept på botten och fyllning, så de hittar du här nedanför! :)


Chokladtårtbotten - ca 22 cm
Det här blir en riktigt chokladig, saftig och supergod tårtbotten!

4 ägg
2 dl strösocker
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1/2 dl kakao
2 tsk bakpulver

Gör såhär;
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt poröst (vispa i ca 5 minuter så det verkligen blir en luftig och nästan vit smet). 
2. Blanda mjöl, potatismjöl, kakao och bakpulver i en skål, gärna med en gaffel så att bakpulvret verkligen fördelar sig jämnt i mjölblandningen. Annars kan kakan resa sig ojämnt, och det vill man ju inte när man ska ha jämna fina bottnar. ;)
3. Vänd i mjölblandningen i äggsmeten och rör försiktigt ihop allt till en slät smet. Vispa inte, för då har kakan en tendens att sjunka ihop när den är färdig!
4. Smöra och bröa en rund form på 22 cm i diameter med höga kanter. Jag använder hellre mannagryn istället för ströbröd, det ger en lite mer neutral smak tycker jag!
5. Häll i smeten i formen och grädda nederst i ugnen i ca 35 minuter eller tills kakan är torr i mitten. Tag ut och låt svalna helt innan du skär den. 

Låter du kakan stå i rumstemperatur, eller rentav fryser den, över natten så kommer den smula mindre när du skär den! Bara ett tips. ;) 


Vaniljkräm - räcker till 1 lager tårtfyllning
2 dl mjölk
2 msk potatismjöl
2 äggulor
1 msk strösocker
1 vaniljstång

Gör såhär;
1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Blanda mjölk, potatismjöl, äggulor, socker och vaniljen i en kastrull. Hetta upp blandningen försiktigt, och rör hela tiden tills den tjocknar och får en krämig konsistens. Låt den inte koka för då bränner den lätt vid och blir seg som tuggummi (tro mig, jag lyckades med det en gång och fick slänga och börja om!).
2. Smaksätt krämen med vaniljsocker om du vill ha en ännu mer framträdande vaniljsmak. Häll över krämen i en kall skål och låt svalna. Rör om då och då för att undvika att det bildas skinn.
3. Fyll din tårta med krämen!

Tips! Skulle krämen mot förmodan vara lite för lös i konsistensen, så blanda bara i lite marsanpulver. Det gör krämen genast tjockare! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar