torsdag 10 oktober 2013

Charlottes frasiga örtfrallor

Min kompis Charlotte tipsade om dessa underbara örtfrallor, särskilt passande som soppbröd! Hon hade hittat receptet i en tidning, men eftersom jag fick receptet från henne så får de härmed kallas Charlottes frasiga örtfrallor. :)


De är helt fantastiskt goda även att värma i micron dagen efter, men bröd är alltid som bäst när det är nybakat!

För ca 24 st frallor behöver du;
50 g jäst för matbröd
3/4 dl olja
1 msk sirap/honung
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 tsk salt
11-12 dl vetemjöl

Fyllning;
ca 70 g smält smör
flingsalt
1/2 - 1 kruka hackad färsk timjan
1 ägg till pensling

1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölk, vatten, sirap/honung och olja i en gryta under omrörning tills det blir ca 37 grader. Häll lite av vätskan över jästen och rör tills all jäst löst sig. Häll över resten av vätskan.

2. Tillsätt salt och arbeta in mjölet lite i taget tills det blir en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 30 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta lätt samman den. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel på ca 30 x 45 cm. Pensla på smält smör och strö över flingsalt och hackad timjan. Rulla ihop degen och skär i bitar.

4. Lägg bitarna på bakplåtspapper och tryck med den trubbiga sidan på en kniv eller något annat trubbigt föremål i mitten på bullarna så att snittytorna kommer fram på sidorna. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter tills degen reser sig igen efter tryck. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i mitten av ugnen, i ca 10 minuter.

Frys in de frallor som blir över och plocka fram efterhand. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar